Pels drets fonamentals dels ciutadans, per la llibertat d’expressió

 

Els mitjans de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca hem seguit primerament amb atenció la successió dels esdeveniments que s’han anat desencadenant amb relació al procés d’independència del Principat de Catalunya. Aquesta atenció, emperò, ha esdevingut fonda preocupació arran de la deriva antidemocràtica que ha pres l’estat espanyol després de l’aprovació la setmana passada de la Llei del referèndum i la Llei de transitorietat i la posterior signatura de la convocatòria del referèndum de dia 1 d’octubre per part del president Carles Puigdemont.

Ens dol profundament l’assalt de la guàrdia civil del vint de setembre a les seus de diverses conselleries del Govern de la Generalitat i la detenció d’alts càrrecs del govern català, esdevinguts primers presos polítics d’aquest conflicte.

Tanmateix, no ens ha passat per malla que les primeres accions de la guàrdia civil espanyola foren precisament contra els mitjans de comunicació, amb advertències i coaccions entorn de la publicació de publicitat o informació que fes referència al referèndum de l’1 d’octubre. De fet, la primera acció punitiva remarcable va ser precisament contra un mitjà germà, el setmanari local El Vallenc, amb l’interrogatori del seu director i l’entrada de la guàrdia civil a la seva seu.

Des de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, ens volem solidaritzar no sols amb els mitjans de comunicació coaccionats, sinó també amb tot el poble de Catalunya, en la seva lluita per reconquerir la plena sobirania nacional d’una forma pacífica, serena i democràtica, i sobretot, en la seva defensa indiscutible de la democràcia i de la participació ciutadana. El desafiament de les institucions catalanes a l’statu quo ha destapat malvicis soterrats i covats dins l’estat espanyol des de fa més de quatre dècades i és per això que aquests dies hem pogut veure actuacions que vulneren els drets fonamentals dels ciutadans, no sols a Catalunya sinó també, ja, a la resta de l’estat.

És per tot això que com a mitjans de comunicació ens comprometem a continuar informant amb veracitat i amb rigor seguint l’exemple valent dels nostres companys dels mitjans locals i comarcals del Principat de Catalunya, amb qui ens mostram solidaris.

Associació de Premsa Forana de Mallorca

You may also like...