Sant Joan decidirà el seu futur polític a través d’un referèndum d’autodeterminació
El poble sobirà de Sant Joan, en un exercici plenament democràtic, decidirà el seu futur mitjançant un plebiscit. El resultat serà vinculant; i si l’Estat espanyol vulnera la veu del poble de Sant Joan, les autoritats locals faran una declaració unilateral d’independència (DUI). Ras i curt. Els organitzadors del referèndum han cridat als santjoaners a anar a votar aquest dissabte, tot aprofitant el desplegament massiu de les forces d’ocupació al Port de Barcelona. No cal dir que s’enganxarà el poder coercitiu de l’Estat a contrapeu. La mesa electoral s’establirà al mític Bar Cenas. Els observadors internacionals supervisaran que compleix amb les garanties democràtiques i que no és una tupinada.
En la votació s’introdueix un matís: si la barriada de S’Ensanche s’ha de federar amb Sant Joan en forma d’estat federal. Pels qui no ho sabeu, conformen aquesta barriada històrica els carrers annexos al Quadrat ( els carrets originaris de la Pobla de Sant Joan), que Jeroni de Berard va dibuixar en el plànol de 1789, i que adjuntem a la notícia.
L’altra exclusiva és que fonts pròximes a la revista asseguren que la rèplica lusitana no s’ha fet esperar. Els veïnats de São Jõao de Ver* es plantegen organitzar un referèndum l’endemà del nostre, amb la intenció d’annexionar un territori que, des de la seva òptica, és terra irredempta.
(*Segons la hipòtesi de Gaietà de Mallorca i Mascaró Passarius, el portuguès Arias Ibáñez ―originari de São Jõao de Ver i propietari del Rafal Alhamar, lloc on s’erigí la primitiva pobla de Sant Joan― va donar lloc al nom del nostre poble. Font: BAUSÀ I ROIG, J, (2000): La Cavalleria i el Puig de Sa Bastida, dins ( DDAA): Sant Joan, una vila set vegades centenària ( 1300-2000), Ed. Col·lectiu Teranyines)
Comentaris recents