MoboFest: Qui som?

«Intro»

Segur que n’heu sentit a parlar. Se’n prepara una de grossa per aquest 19 d’agost a Consolació; una cosa que es coneix com a MoboFest. Serà un festival de música alternativa i independent, el cartell complet del qual ja està disponible i ha quedat d’allò més atractiu.

Què qui en som els organitzadors? Moviment Musical Mobofest, M3, és una organització sense afany de lucre, formada per joves músics santjoaners (aproximadament, els membres de Nofotis, Istanbul i Alpencloud). El nostre objectiu és dinamitzar i promoure la música emergent i alternativa a l’illa i al poble de Sant Joan. Ja hem mostrat el nas en dues ocasions: la PascoSound i la paradeta que posàrem per la fira, a més de la freqüent activitat a les xarxes socials. Encara està per venir, però, el plat fort.

«Pioners»

3 de setembre del 2016. Aquesta aventura comença en un context del tot inesperat: menjant costelles. Un costellam sencer per cap, pintat de salsa barbacoa i revestit de patates fregides, col arrebossada d’acompanyament i un tassó de Pepsi gelada que podíem reomplir un nombre il·limitat de vegades, al Foster’s Hollywood de Festival Park.

Havent dinat, amb la panxa plena de carn, ens adonàrem que per tornar només teníem un cotxe de cinc places per sis carnívors que érem. A en Pere Font li va tocar tornar amb tren i jo, com a bon samarità, vaig oferir-me a quedar amb ell perquè no esperés tot sol. Una petita decisió que desencadenaria un gran esdeveniment: la MoboFest.

A dins el tren vam topar-nos amb un ex-company de l’institut, allò que es coneixeria popularment com a un pesat. Cansats de sentir-lo, vam decidir forjar un tema de conversa suficientment dens per a tot el tram de tren: «I si organitzam un festival de música independent a Sant Joan?» «D’acord!»

Perquè certament el poble Sant Joan és un espècimen rar en quant a música. Des de temps immemorials hem tengut projectes i figures cabdals en el panorama musical mallorquí. Som i hem estat el bressol d’incomptables grups de rock, com Sa Sini Band o Nofotis, amb una gran rebuda entre els santjoaners. També som, des de fa poc, el poble de l’Hortellafest. La cultura musical del santjoaner mitjà és segurament la més alta de molts quilòmetres a la rodona. I, malgrat tot això, no tenim un festival assenyalat i de gran abast i reconeixement, un Rock’n’Rostoll que diguéssim. Ja anava sent-ne hora.

Quan baixàvem del tren, en Pere i jo ja havíem traçat un esbós del full de ruta. Ja estàvem del tot convençuts de fer la MoboFest, costés el que costés. 

«Come Together»

3 de novembre del 2016. Dos mesos després, es dugué a terme la primera reunió de la MoboFest, després d’un dinar d’aniversari (de picada, no de costelles, aquesta vegada). En ella ja decidírem totes les directrius de pes del projecte: ser una organització sense afany de lucre, fer la MoboFest d’entrada gratuïta, prioritzar els artistes locals de cara al festival, o tenir alçada de mires per convertir la MoboFest en un esdeveniment de periodicitat anual, entre d’altres.

Els nou membres que assistírem a la primera reunió seguim sent els nou membres de la directiva de Moviment Musical Mobofest: en Guillem Contestí, en Joan Contestí, en Joan Roig, en Joan Toni Artigues, en Pere Font, en Pere Picó, en Toni Nadal, en Vicenç Moratinos i un servidor. Si mateix dir que, des de llavors, el projecte ha crescut i molta gent s’ha engrescat i s’ha oferit desinteressadament a ajudar-nos.

«Everything In Its Right Place»

Novembre del 2016-febrer del 2017. La maquinària es posà ràpidament en marxa i ja començàrem a organitzar el cartell, a cercar patrocinadors i altres feines. També vam demanar ajuda a l’Ajuntament de Sant Joan, que també ens donà suport i es comprometé a subvencionar gran part del festival, que s’enquadraria a dins les festes patronals.

Per les festes de Nadal, vaig considerar que seria convenient demanar consell a la veu de l’experiència. Veu i experiència, dues paraules que ens van conduir inequívocament a una persona: Julià Picornell. De l’intercanvi de cerveses al Bar Centro en vàrem extreure un parell de conclusions interessants, a destacar la recomanació de començar el festival pel capvespre.

Pel mes de febrer, com que som gent impacient, vam decidir que l’agost era massa alluny i que estaria bé organitzar qualque trui per Pasqua. PascoSound fou el nom amb ganxo que triàrem per al trui en qüestió. Els objectius de la PascoSound eren tres: donar-nos a conèixer, agafar experiència organitzant festes i fer calaix per afrontar les despeses de la MoboFest.

Per a la PascoSound apostàrem per una fórmula més convencional que la de la MoboFest: dos grups locals, Alpencloud i Nofotis, i un tàndem de deejays de renom, DJ’s Àngel & Cactus. Aquest cartell pretenia trobar l’equilibri entre la promoció de la música local i alternativa i els gustos musicals de les masses, cosa que (spoiler) crec que acabà complint-se a la perfecció.

«Beautiful Day»

15 d’abril del 2017. La primera data assenyalada del projecte: el dia de la PascoSound. Ens aixecàrem a les 10:00h per enllestir una sèrie de tasques pendents, com muntar barres i perfilar l’inventari de begudes. Hi hagué poca treva pels membres d’M3 aquest dia: com a prova de la feinada que vam fer aquest dia, record que em vaig perdre un partit entre el Barça i la Reial Societat (que va acabar 3-2, segons vaig saber). Pels que em conegueu mínimament, sabreu que que jo em perdi un partit del Barça no és una cosa que passi sovint, per dir-ho suaument.

Però la satisfacció que obtinguérem va contrarestar amb escreix les quasi 24 hores sense aturall que estiguérem organitzant, servint combinats, tocant, ballant, preparant hamburgueses i renegant embriacs. Vam posar un ‘tick’ als tres objectius plantejats i vam caure morts al llit més pròxim. Havia quedat demostrat: formam un bon equip, un equip capaç de dur la MoboFest a bon port.

«Declaració de principis»

30 d’abril del 2017. La pròxima aturada d’M3 va ser la fira de Sant Joan, on ja vam mostrar a tothom que la cosa anava de veres. Vam adornar-la, com molts recordareu, amb música acústica a càrrec nostre i d’alguns amics pròxims de l’associació. A més, donàrem a conèixer el projecte amb detall, oferírem debat, venguérem camisetes de la MoboFest i també venguérem (i a bon preu) la pedra angular de tota associació musical: llaunes de cervesa fresqueta. I per posar la cirereta, confirmàrem dos dels grups del cartell de la MoboFest: Roig i Lava Fizz.

La rebuda del nostre projecte va ser d’allò més bona. Podeu trobar vídeos i fotografies de la nostra estada a la fira a les xarxes socials.

«Can’t Stop»

Maig del 2017-dia D. El mes de maig vam entrar en els mesos frenètics pre-Mobo, plens de gestions, actes de promoció i reunions periòdiques de la directiva. I encara ara les tasques i la paperassa ens tapen de dalt a baix.

En dues tongades més vam revelar el cartell complet: Salvatge Cor, Go Cactus i Roger Pistola primer; i després Anklam Quartet, Ombra, PD Manex i Catarsi. Tots aquests músics ens acompanyaran el dia D, 19 d’agost del 2017, a la MoboFest. Al Puig de Consolació, a partir de les 19:30h fins que el Sol comenci a treure el cap.

19 d’agost del 2017, dia D. Per nosaltres serà un dia llarg, llarg. De veres, molt llarg. Ens hi posarem de sol a sol, o més, perquè la MoboFest estigui a punt d’hora i funcioni com una màquina ben lubricada llavors. Però sabeu què? Per a tots vosaltres serà un dia curt, curt. No vos en temereu i haureu passat una quantitat incommensurable d’hores a Consolació que hauran paregut 5 minuts.

«I Will Wait»

20 d’agost del 2017. I no vos preocupeu, que haurà estat la primera edició de moltes. La MoboFest és aquí per quedar-s’hi!

Arnau Moratinos i Bordoy, de Moviment Musical Mobofest

Per a més informació, ens podeu consultar via correu electrònic (mobofestoficial@gmail.com) i seguir-nos a Facebook (https://www.facebook.com/MoboFestOficial/) i a Instagram (@mobofestoficial).